Het begin van de telefoon: een stukje historie

Waarschijnlijk ligt hij nu naast je, zit hij in je broekzak of misschien lees je dit er zelfs wel op: Je telefoon. Hoe gewoon het nu ook lijkt om altijd en overal te kunnen bellen, de telefoon heeft een lange weg af moeten leggen om te zijn waar hij nu is.

Wie de telefoon precies heeft uitgevonden weten we niet. Er zijn een aantal mensen die op hetzelfde moment met hetzelfde idee kwamen. Wel weten we dat Alexander Graham Bell als eerste patent kreeg op een werkende telefoon. Dankzij Bell zeggen wij nu nog steeds: Ik bel je vanavond wel even. Ook is hij, hoe raar het ook klinkt, de bedenker van het woord “hallo”. Het is speciaal bedacht om te zeggen als je de telefoon opneemt. De telefoons uit die tijd zagen er heel anders uit, een toeter om in te praten en een toeter om bij je oor te houden, maar werkte ongeveer hetzelfde als een moderne huistelefoon. In 1881 was er in Nederland een echt telefoonnetwerk, met in totaal…47 aansluitingen. Moest je in die tijd nog tegen iemand aan de lijn, een operator, zeggen met wie je wilde spreken, later kwamen de draaischijven (en weer later de toetsen) zodat je zelf een nummer kon kiezen. Na de oorlog groeide het aantal telefoonaansluitingen hard. In de jaren 60 waren het er 70.000 en in de jaren 90 zelfs 7 miljoen. De laatste jaren daalt dat aantal een beetje, omdat veel mensen vooral met hun mobiele telefoon bellen.

Dus als je de volgende keer een oude mobiele telefoon in een la vindt, bedenk dan maar dat die al veel meer kan dan dat de uitvinder van de telefoon ooit heeft kunnen dromen. Wist je trouwens dat je zo’n oude telefoon inleveren kan en daar geld voor krijgt? Op www.telefooninleveren.nl lees je hoe je je oude telefoon kan inleveren. Wil je wat bijverdienen? Vraag dan aan familie of vrienden of zij nog een oude telefoon ter inleveren hebben liggen die je in mag gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>